SOBRE NOSALTRES

Benvinguts a l' Escola de Natura d' Esporles


La iniciativa d’aquesta “escola” parteix d’un grup d’enamorats de la natura, de la ciència i d’Esporles, que vol acostar l'interpretació del medi als esporlerins, amb suport logístic de l'IMEDEA (Institut mixte del CSIC i de la UIB) i de l'Ajuntament d'Esporles, amb activitats que van adreçades a totes les edats, completament gratuïtes i que inclouran sortides guiades al camp per observar plantes, animals i roques, un cicle mensual de xerrades sobre temes naturals diversos, passes de documentals sobre natura, activitats per a joves, tallers per als més menuts i petits projectes de ciència ciutadana. L'escola de natura d'Esporles es una plataforma de divulgació de les ciències naturals amb un concepte molt ampli de ciències naturals que inclou des de la neurobiologia fins a la geologia passant per la paleontologia, entomologia, botanica, ornitologia, ictiologia, mastozoologia, herpetologia, entre altres. La nostra vocació per compartir el coneiximent de la natura és hereva de l'esperit de l'institució lliure d'ensenyament (ILE) de la segona repùblica espanyola i també dels filòsofs pre-socràtics de l'antiga Grècia, recuperats i ampliats pels grans pensadors del Renaiximent. La nostra modesta tasca educativa se basa en anar des de lo particular i lo proper a lo general i global. Pensam que si la gent sap que en els seus voltants hi han esculls de coral fòssils, per exemple, voldran algun dia coneixer més sobre els esculls de coral al mon, el que els durà des de Esporles directament als tròpics del planeta. El que volem per tant és sembrar inquietud o millor potenciar la curiositat innata en el esser humà, més que abarrotar el cap amb informació.



  • Cicle de xerrades
Convidarem a experts en diverses àrees de coneixement per parlar de temes tan variats com ara la geologia de Mallorca, la pesca, els voltors, les plantes endèmiques, els ocells marins, la meteorologia o l'estructura del cervell humà. Les xerrades es faran un pic al mes a la sala de plens de l'Ajuntament d'Esporles.

  • Sortides al camp
Un pic al mes farem també una sortida al camp per interpretar el que veiem amb l'ajuda d'experts. Dedicarem sessions a les plantes, aucells, roques, fauna marina, insectes, fongs o mirarem els estels de nit.

  • Documentals
Programarem un cicle de documentals de natura (series de Attemborough en la BBC,...), i farem un cicle de documentals a la fresca a la Plaçeta des Jardinet a l'estiu.


  • Tallers

Farem una sèrie d'activitats especialment adreçades als joves i adolescents, com ara una sortida nocturna a veure estels, o una fotogymkhana pels voltants d'Esporles.
També farem tallers pels més menuts, com ara construir una maqueta de sistema solar, un taller d'identificació d'insectes o tallers d'iniciació a la fotografia de natura i als documentals de naturalesa.

  • Projectes de Ciència Ciutadana
Durem a terme petits projectes de ciència amb l'ajuda de tots els interessats. El primer serà un inventari de les sitjes de carboner del terme municpal d'Esporles. Enregistrarem la seva localització geogràfica i el seu estat de conservació.




Aflorament de gressos del Triàsic inferior invadit i erosionat per l'ascens (transgresió) de la mar durant l'Holocé, codols procedents de  la desintegració de conglomerats plio-quaternaris que formaven una terrassa marina  i travertins en formació al pas d'un espectacular torrent a s'Hort de Sa Cova 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

About